Hampi

Hampi linn asub Põhja-Karnatakas ning keskajal oli see oma 500 000 elanikuga maailma suuruselt teine linn.

Ülimalt kaunis Hampi (mis tähendab muide tšempionit) on tunnistus hindude Vijayanagari kadunud kuningriigi erakordsest tsivilisatsioonist, mis jõudis haripunkti Krishna Deva Raya valitsemisajal 16. sajandi alguses. Hampi muinasjutuliselt rikkad vürstid ehitasid draviidi templeid ja paleesid, mida rändurid 14.-16. sajandil vaimustusega imetlesid. 1565. aastal langes linn moslemite võimu alla, see rüüstati ja hüljati.

Linna varemed on tänapäeval kantud UNESCO maailmapärandi nimistusse. Hampi on siiani oluline religioosne keskus. Siin asuvad kuulus Virupaksha tempel ning samuti Ramachandra ja Hazara Rama templid, mille keerukad struktuurid kuuluvad India kõige erakordsemate ehitiste hulka. Lisaks templtele leiab Hampist ka eravalduses olnud ning vürstile kuulunud avalikke ehitisi – elevanditallid, saun, Lotus Mahal, kauba- ja toiduturud.